Sunday, June 20, 2010

Demam Bolasepak Piala Dunia Lupa Derita Palestin

Skarang ini rata-rata orang ramai bercerita pasal Piala Dunia..pendekkata istilah yg sering diguna pakai adalah demam bola..Benarkah kita semua dilanda demam? Kalau mengikut istilah kesihatan, demam membawa maksud keadaan badan yg tidak sihat kurang lebih begitu le. Aku percaya gak pasal tak sihat tu, pasal bagi yg kaki bola depa sanggup bersengkang mata ngadap tv di dinihari...minat sangat le kot. Kalu dah hari-hari tidur tak menentu tentu le badan kita akan menjadi kurang sihat. Anyway, lantak korang ler...
Aku rasa terpanggil nak mencoretkan serba sedikit tentang perkara nih...aku bukan anti bola, aku pun kekadang menonton bola gak, malah ada ketikanya akupun bersengkang mata menonton pasukan favourite aku bermain....Bercerita tentang pasukan favourite nih yang aku nak sentuh sikit. Aku percaya setiap org ada pasukan pujaan masing-masing. malah kekadang anak kita bleh hafal nama setiap player..pakai nombor berapa, main team mana, berapa kali score, berapa kad kuning dan macam-macam lagi. Kita lak dengan bangganya anak kita pun tau pasal bola, malah sanggup bersama-sama anak nonton bola di tengah malam....minat punya pasal le konon!
Tapi pernah ke kita bertanya, adakah anak-anak kita nih tau nama-nama nabi dan rasul? nama-nama para sahabat? tau ke depa pasal sejarah dan sirah nabi? berapa orang anak-nak nabi? apa sumbangan para sahabat nabi?...jangankan anak-anak, malah kita sendiripun tergagap jugak rasanya nak jawap!Aku sendiripun terkebil-kebil gak nak menjawapnya!
Aku coretkan perkara nih bukannya nak tunjuk pandai, tapi rasa tanggungjawap utk menyampaikan. Aku percaya, ramai kekwn di luar sana yg mmg sangat hebat malah ilmu agama mereka jauh lebih tinggi. Aku sedar siapa aku...tapi rasanya tak salah kalu sekadar mengingati. Kita manusia kena saling ingat mengingati!
Kita manusia memang cepat lupa...dan sering terleka. Kalau semua masih ingat,kurang lebih seminggu sebelum Piala Dunia, kita dikejutkan dengan cerita kekejaman askar Israel menawan kapal yang bawa bantuan kemanusiaan ke Gaza, Palestin. Sementelah ada rakyat Malaysia yg terlibat sama sbg sukarelawan. Bila tercetus je insiden tu, habis semua pihak menyatakan bantahan dan kutukan terhadap Israel dan rakan sekutunya, Amerika Syarikat....Masa tu semua orang marah disusuli demonstrasi dan usul di peringkat parlimen mengutuk sekeras-kerasnya tindakan biadap Israel itu..Susulan itu timbul le bermacam saranan antaranya "Boikot" barangan yg ada kaitan dengan Israel...Aku rasa masa tuh perasaan marah dan benci kita sangat meluap-luap!
Tapi yang kelakarnya bila piala dunia start semuanya dah jadi dingin....malah kita plak yg menjadi penyokong kuat bg negara-negara sekutu Israel nih.Apa dah jadi ni?
Adakah kita lupa, ada antara pasukan yg kita puja itu, memang proksi Israel? Lupakah kita ada pasukan yg negaranya membantah wanita Islam bertudung? Lupakah kita ada negara yg kartunisnya melakar dan menghina nabi? ada negara yg secara terang-terangan menyokong tindakan sekatan terhadap negara Islam spt Iran?....Aku tak mau menamakan negaranya kerana aku yakin korang pun tau...ke mana hilangnya kemarahan kita? kemana hilangnya simpati kita pada anak-anak Palestin? ke mana hilangnya akal kita utk menilai perkara ini? Bukankah lebih baik kita bangun di dinihari tu, bersolat hajat utk mereka ini?......Tepuk dada tanyalah iman!
Kerana perkara-perkara inilah menyebabkan kita orang Islam sering dipermainkan.Kemarahan kita, kebencian kita segalanya-gala mudah saja ditundukkan!Inilah agenda mereka. Kita juga yg sering terpedaya. Kalau ada yg rasa kurang selesa dan terasa dengan coretan ini,aku rasa objektif aku tercapai. Tapi kalau ada yg tak rasa apa-apa itupun tak apa. Aku sekadar mencoretkan apa yang aku suka. Fikir-fikirkan le. Wakaka

1 comment: